Saturday, April 30, 2011

BTN @Kem Bina Negara Kuarters KLIA, Nilai


Well, as planned... finally we have successfully attended a five-day-camp which aimed to increase our spirit of patriotism and get to know Malaysia well especially from the aspect of law, legislation, history and a lot more. Yes, I know that these topic sounds kinda boring but in fact the course works unexpectedly effective!

I came to the camp without any prior detailed knowledge about Malaysia, my own country where I was born and raised from my mother's womb till my age reached 22 yesterday. However, by the time the camp ended, it manages to increase my love for Malaysia and make me wanna protect my country well.

For your information, this wasn't my first Kursus Kenegaraan, but it's the second one. Ewah2, masa jurulatih tanya siapa pernah pergi kursus kenegaraan, haram jadah sorang pun tak angkat tangan, sekarang baru nak mengaku. Hahaha... The first one was conducted at my secondary school, MRSM Beseri and it was called Kursus Asas Kenegaraan. This time, the camp was held at Kem Bina Negara Kuarters KLIA, Nilai. Apart from my 13 batchmates (including me), this course was also joined by students from UniKL MIAT, INTI College and INTEC. So, apa yang anda kenalpasti dalam kelompok ini? KAMI YANG PALING TUA! Student lain tgh buat pre-university course, tapi kami dah pertengahan Ijazah. Huhuhu, sedih gak la bila terasa diri ini tua. =p


Activities



1. Talk/Ceramah

Total of four talks were given during this course which all focused on Malaysia. The first one was 1 Malaysia concept, then citizen, followed by government and finally kedaulatan. Personally speaking, I think the talks were interesting, informative and not boring as expected especially when the person giving the talk were actively talk, made jokes and their voice is beyond your imagination. Hearing the loud voice gave me no chance to feel drowsy at all.


2. Latihan Dalam Kumpulan (LDK)

We were divided into 6 groups and was assigned to one facilitator. Alhamdulillah, my group got 2 facilitators so our LDK went very well. In the group, we got to know each other very well. We introduced ourselves and got asked so many times by our peers and also from facilitator. Anything we wanna know about him/her, we could just ask on the spot. My groupmates were me and Cipak (IMU), Zamri, Ali, Faqehi, Farah, Nabilah and Aishah (MIAT) and Shun (INTI).

Activities done includes takruf, informative games, presentation, and some kind of explorace. Most of the activities requires us to think critically and wisely. During the final night, my group performed Malaysia Berjaya song. Though it was a very simple performance, I was glad we did well.

For the final activity, each group was given a coloured cloth and we were assigned to create a logo symbolises our group. The were several rules; we cannot walk on two feet, cannot talk, cannot take/steal/ask but we can give. At first, I was blank. What to do for the logo? Then, I observed the surrounding and watched one by one group merged together in the middle of the hall. What they did was actually combining the four coloured cloths forming a Malaysia flag. I was touched.

The finale was concluded withthe combination of small groups into just a group, the flag was done although not so perfect and finally we were shown a video about Malaysia achievement.



3. Perbarisan/Riadah/ PJK

Every morning and evening, it was a routine for us to march at the marching field. We sang Negaraku, recite oath and also doa.

In order for the contestants to passed the physical test, we were required to do several things. Firstly, a series of exercises such as push up, jump rope, one-leg balance, hold breath and pulse rate. Secondly, 2 kilometre run within a given time (18 min for boys and 24 min for girls). I managed to finished the run in 13 min 15 sec. Quite an achievement for a passive guy like me. For physical test, I managed to get 50+ age. Hahaha, nampak sgt tak penah bersukan!

The most exciting activity for me is Kembara. It was simply a hiking. We walked out the camp and hiked the small young forest nearby. We climbed a steep hill, jump over a smelly puddle, walked passed tress and plants and nearly towards the end, the rain suddenly poured down. Bzzzz... So we get wet!



4. Kerohanian (Religious)

It's compulsory to perform Subuh, Maghrib and Isyak prayer at the surau because right after the prayer, kuliah/tayangan will proceed. All of the kuliah were given by Ustaz Zawawi which he is a super duper ridiculously funny person! He made us laugh all the times.

Not forget, we had our kursus pengurusan jenazah as well.



5. Final exam

Ewahhh, bunyi macam nak bagi cuak je kan! Kena studylah, hafal perlembagaanlah dan lain2 lagi. It's nothing to be worried of. The exam wasn't very hard because the facilitators had give us sufficient information during the talks and LDK although some questions were out of syllabus. I answered the test in 45 min (90 minutes for full time), then I left the hall early.




Apa yang dibawa pulang? Apa yang manfaat yang diambil?


Saya tak nafikan bahawa saya dengar macam2 perkara yang tidak baik tentang BTN sebelum ni lagi2 tentang racism. Setelah mengikuti kursus kenegaraan ini dgn jayanya, saya sekeras2nya menolak pendapat itu. Kursus ini sgt bermanfaat dan berguna kerana mampu memupuk semangat sayangkan negara lebih2 lagi kepada mahasiswa yang akan meninggalkan Malaysia untuk menyambung pelajaran ke luar negara seperti Scotland, Russia dan Australia. Saya tidak rasa kursus ini bosan malah ianya sgt menarik!

Sebelum menghadiri kem BTN ini, otak saya ni amat minimum kandungannya tentang Malaysia, undang2 dan politik. Namun setelah diperdengarkan dengan ceramah2 dan LDK2 yang berinformasi daripada barisan penceramah dan fasilitator yg hebat2 belaka, saya kini lebih mengenali Malaysia dgn lebih terperinci and perasaan cintakan negara kini mula berputik.

Alhamdulillah, saya tidak mengalami sebarang masalah di kem sepanjang 5 hari di sana. Walaupun kadang2 tidur tak nyenyak sebab setiap kali supper, kopi dan teh wajib dihidang. So, nak tak nak, hirup jela, walaupun akibatnya agak menderitakan. Kelip2, pejam2 mata smpai sejam pun belum tentu dapat tidur. Masalah nyamuk juga dapat diatasi dgn menutup tingkap. Lights off pukul 12 am ye kawan2.. Macam asrama pulak.

Walaupun peserta2 lain 3 atau 4 tahun lebih muda daripada saya, tapi mereka hebat2 belaka. Idea dan pendapat yg dilontarkan sgt bernas dan bombastic. Saya akui, saya tidak mampu berbuat demikian kerana masih tidak dapat lg mengatasi sifat malu semulajadi saya. Masa membentangkan tentang pulau impian pun dah terketar2 dan idea yang keluar sgtlah sedikit.

Tentang perihal kawan2 baru pula, mereka sangat baik dan mesra. Tetapi seperti biasa, saya perlu mengambil masa yg lama utk bergaul dgn mereka dan end up saya menjadi org yg paling kurang berbicara, mungkin juga sebab meraka yang lain sudah kenal sesama sendiri. Jadi saya tidak pandai utk menyesuaikan diri. Tapi kelakar tgk gelagat diorg nih.. Especially Ali yang suka usik2 Farah pasal Kpop. Tapi Zamri mmg ketua terbaik! Terima kasih juga kpd Cipak kerna menemaniku sepanjang masa dalam kumpulan. Mmg kita adik-bradik yg terbaik! Jutaan terima kasih juga kepada kawan2 baru, terutamanya kpd ahli kumpulan 5 yang menjadi juara akibat kegilaan kuasa Kak Bid.


Terima kasih kepada barisan jurulatih (Kak Syura, Pak Shani, Pak Mokhti, Pak Zakwan & Pak Deli), barisan fasilitator (Abg Am, Abg Alam, Abg Aduka, Ustaz Zawawi, Kak Abidsa, Kak Fishah & Kak Sherry) dan juga kpd abg2 tukang masak kerana memudahkan aktiviti and penginapan kami selama 5 hari. 5 hari tu lama ye, bukannya kejap.


Sebagai konklusinya, BTN best! Malaysia cemerlang, gemilang, terbilang!

Hidup 1 Malaysia!

*ttbe semangat kan!*


------------------------------------------------------------------------------------------------


Galleria Perdana

permulaan perjuangan (kakak JPA pun interprem) =p


Kami juara!


from IMU


My group

Kumpulan Mirah & Jyun


kumpulan Duwe & Pariz


kumpulan Kak Long


Last photo at the camp



SURPRISE! BIRTHDAY PREZZIES!
from Kak Long, Fariz & Mirah.
Many thanks and many happy returns!

Thanks korang sebab nyanyikan aku birthday song kat dalam dewan.. Malu i tau.. blushing2...

=)

7 comments:

LoLLy~ said...

malu2 pulak! hahaha gedik sgt...abang alam lah, boleh pulak tanda soal, kecik hati die,ngeh3

Iwa said...

eh, kan aku da btolkan.. ke komen ko lmbt diterima ek? haha.. aku kn pemalu.. lol

PahPihPuh said...

OMG!!
detail2..
i like!!
kite mmg adik beradek terbaekk!
terime kaseh juge kerane menemani kak pah mu ini ;p

bdak2 MIAT mmg hebat r idea! mude2 pn bole bikin gegar gitu!

wateva it is,
ust zawawi best - bahak2

イムラン (IMRAN the fraxie) said...

satu bilik brape org???

Iwa said...

sebilik 3 org je..

Jom Travel said...

cerita baik utk btn. good!

Iwa said...

best je BTN ni.. takde pun racist2 spt yg digembar-gemburkan.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Countries Visited